Aktualności

APEL PROFILAKTYCZNY- „Przez żołądek do zdrowego serca”

Dnia 16.03.2018r. w Szkole Podstawowej w Żmudzi odbył się apel profilaktyczny dotyczący zasad właściwego żywienia pod hasłem „Przez żołądek do zdrowego serca”. Celem zajęć było zapoznanie uczniów z zasadami prawidłowego odżywiania się, sposobem przyrządzania posiłków, kupowania produktów, właściwego ich przechowywania oraz zachowania się przy stole.

Przygotowania do tego dnia trwały ponad tydzień. Uczniowie w tym czasie wykonywali plakaty na określone, wcześniej otrzymane tematy.

Klasa IIIa zajęła się problemem planowania i wykonywania zakupów na niedzielny obiad. Uczniowie omówili zagadnienia związane ze świeżością produktów żywnościowych oraz poznali źródła ich pochodzenia.

Klasa IIIb przedstawiła problematykę dotyczącą sposobów przechowywania produktów mięsnych, owoców i warzyw oraz omówiła zasady higieny obowiązujące podczas przygotowywania obiadu.

Prezentacja klasy IVa przybliżyła zagadnienia związane ze sposobami przyrządzania surówek z owoców i warzyw tak, aby pozostało w nich jak najwięcej witamin i soli mineralnych.

Uczniowie klasa IVb zajęli się stworzeniem zasad zachowania się przy stole i obsługi rodziny podczas niedzielnego obiadu.

Klasa V opracowała zaś zasady rządzące naszym codziennym żywieniem. Uczniowie zwrócili uwagę na ilość i godziny spożywanych posiłków. Podkreślili też konieczność dostarczania do organizmu istotnych z punktu widzenia zdrowia, składników pokarmowych.

Klasa VI zaplanowała menu na spotkanie towarzyskie związane z obchodzeniem urodzin. Uczniowie, uwzględniając czynnik zdrowotny, zaproponowali potrawy i napoje jakie powinny znaleźć się na stole.

Uczniowie klasy VII opracowali ilościowy i jakościowy aspekt posiłków.

Wszystkie klasy, wraz z wychowawcami bardzo zaangażowały się w pracę. Najlepiej jednak swój temat opracowali i przedstawili uczniowie klasy IIIa, za co otrzymali nagrodę.

W tym dniu odbył się również konkurs na najlepszą sałatkę warzywną oraz najpiękniejsze nakrycie stołu. Komisja oceniająca pracę dzieci, spośród 7 drużyn wyróżniła sałatkę i nakrycie klasy IVb. Uczennice Kinga Bubeła, Kinga Niemczyk oraz Jagoda Wrońska pięknie przygotowały stół z elementami dekoracji wiosennej oraz wykonały smaczną sałatkę.

Nawiązując do konkursu sałatkowego, uczennice klasy VI uświadomiły wszystkim jak ważną rolę w życiu człowieka odgrywają owoce i warzywa. Zwróciły uwagę na niezwykłe wartości odżywcze i zdrowotne tych produktów.

Dekorację apelu stanowiły prace uczniów wykonane na lekcjach plastyki. Za organizację i przebieg apelu odpowiedzialne były p. Katarzyna Grabowska i p. Dorota Ostrowska.

1.jpg 2.jpg 3.jpg

DSCN0178.jpg DSCN0179.jpg DSCN0180.jpg

DSCN0181.jpg DSCN0182.jpg DSCN0183.jpg

DSCN0184.jpg DSCN0186.jpg DSCN0187.jpg

DSCN0189.jpg DSCN0190.jpg DSCN0191.jpg

DSCN0193.jpg DSCN0194.jpg DSCN0200.jpg

DSCN0207.jpg DSCN0208.jpg DSCN0209.jpg

DSCN0210.jpg DSCN0211.jpg DSCN0212.jpg

DSCN0213.jpg DSCN0214.jpg DSCN0218.jpg

DSCN0219.jpg DSCN0220.jpg DSCN0221.jpg

DSCN0222.jpg DSCN0224.jpg DSCN0229.jpg

DSCN0230.jpg