Dnia 16.03.2018r. w Szkole Podstawowej w Żmudzi odbył się apel profilaktyczny dotyczący zasad właściwego żywienia pod hasłem „Przez żołądek do zdrowego serca”. Celem zajęć było zapoznanie uczniów z zasadami prawidłowego odżywiania się, sposobem przyrządzania posiłków, kupowania produktów, właściwego ich przechowywania oraz zachowania się przy stole.
Przygotowania do tego dnia trwały ponad tydzień. Uczniowie w tym czasie wykonywali plakaty na określone, wcześniej otrzymane tematy.
Klasa IIIa zajęła się problemem planowania i wykonywania zakupów na niedzielny obiad. Uczniowie omówili zagadnienia związane ze świeżością produktów żywnościowych oraz poznali źródła ich pochodzenia.
Klasa IIIb przedstawiła problematykę dotyczącą sposobów przechowywania produktów mięsnych, owoców i warzyw oraz omówiła zasady higieny obowiązujące podczas przygotowywania obiadu.
Prezentacja klasy IVa przybliżyła zagadnienia związane ze sposobami przyrządzania surówek z owoców i warzyw tak, aby pozostało w nich jak najwięcej witamin i soli mineralnych.
Uczniowie klasa IVb zajęli się stworzeniem zasad zachowania się przy stole i obsługi rodziny podczas niedzielnego obiadu.
Klasa V opracowała zaś zasady rządzące naszym codziennym żywieniem. Uczniowie zwrócili uwagę na ilość i godziny spożywanych posiłków. Podkreślili też konieczność dostarczania do organizmu istotnych z punktu widzenia zdrowia, składników pokarmowych.
Klasa VI zaplanowała menu na spotkanie towarzyskie związane z obchodzeniem urodzin. Uczniowie, uwzględniając czynnik zdrowotny, zaproponowali potrawy i napoje jakie powinny znaleźć się na stole.
Uczniowie klasy VII opracowali ilościowy i jakościowy aspekt posiłków.
Wszystkie klasy, wraz z wychowawcami bardzo zaangażowały się w pracę. Najlepiej jednak swój temat opracowali i przedstawili uczniowie klasy IIIa, za co otrzymali nagrodę.
W tym dniu odbył się również konkurs na najlepszą sałatkę warzywną oraz najpiękniejsze nakrycie stołu. Komisja oceniająca pracę dzieci, spośród 7 drużyn wyróżniła sałatkę i nakrycie klasy IVb. Uczennice Kinga Bubeła, Kinga Niemczyk oraz Jagoda Wrońska pięknie przygotowały stół z elementami dekoracji wiosennej oraz wykonały smaczną sałatkę.
Nawiązując do konkursu sałatkowego, uczennice klasy VI uświadomiły wszystkim jak ważną rolę w życiu człowieka odgrywają owoce i warzywa. Zwróciły uwagę na niezwykłe wartości odżywcze i zdrowotne tych produktów.
Dekorację apelu stanowiły prace uczniów wykonane na lekcjach plastyki. Za organizację i przebieg apelu odpowiedzialne były p. Katarzyna Grabowska i p. Dorota Ostrowska.